10.05.15
Cloenda de la XVIII Trobada Nacional dels Tres Tombs de Catalunya.

UNA VEGADA MÉS, GRÀCIES!

Quan una entitat organitza un esdeveniment com el que hem viscut a Sant Joan Despí aquest cap de setmana, es fixa uns objectius; entre ells en hi ha dos que estan per sobre de tots els demés: el primer és que sigui ben rebut per la gran majoria de la població; que aquesta gaudeixi plenament de la feina realitzada durant la seva preparació; el segon és que no hi hagi cap incident que pugui distorsionar el bon desenvolupament de l’acte, sobre tot quan es tracta d’animals circulant pel mig dels carrers, i pugui passar qualsevol cosa.
Podem dir a hores d’ara que tots els objectius que es van fixar s’han acomplert plenament. Hem vist com la nostra població ha sortit al carrer hi ha gaudit amb totes les activitats que s’han dut a terme des del divendres fins el diumenge i també perquè al finalitzar tots els actes no tenim notícia de que s’hagi produït cap incidència remarcable.

Això a la Colla de Geganters ens dóna molta satisfacció i ens estimula a seguir en aquesta línia de recolzament a tot el que és cultura tradicional de Catalunya i intentar superar-nos en futurs esdeveniments dels que en puguem gaudir tots.

La XVIII Trobada Nacional de Tres Tombs a hores d’ara ja és passat, però el que no podrem oblidar mai és la col·laboració de moltes persones, entitats i col·lectius que ens han ajudat a fer realitat aquest somni.

Voldríem fer una petita relació, doncs creiem que és de justícia fer-ho: primer a la Federació Catalana dels Tres Tombs, doncs sense el seu assessorament ho hauríem tingut molt difícil; al nostre Ajuntament, que no ha regatejat amb tots els medis al seu abast, sobretot posant a la nostra disposició al seu personal més qualificat. També tenim d’agrair als Voluntaris que ens han ajudat durant aquests dies; sense ells l’esdeveniment ens hauria desbordat. Tampoc podem oblidar als partits polítics i la lliçó de solidaritat que han mostrat cap el són les nostres tradicions. No ens voldríem oblidar de ningú, però també tenim d’anomenar a l’Associació de Veïns de l’Eixample per la tasca ben feta, al Centre d’Esplai El Nus que ha suportat tot el pes que representa estar al Punt d’Informació del Mercat de la Pagesia, o també a la Cansaladeria Enriqueta; ells han tingut la paciència de veure com canviava dia a dia el material que els demanàvem per l’esmorzar de Tres Tombs; material que al final ha sobrat i que ha anat a parar a l’Església Evangèlica, ells l'han gestionat perquè arribi a les persones que més ho necessiten de la nostra població, al Forn de la Plaça que també els anàvem demanant cada dia una mica més; als anunciants de la Revista El Camí i.., finalment el nostre agraïment serà al Grup Vichy Catalan i als seus productes, que van ser molt ben rebuts a l’esmorzar.

I sobretot, gràcies a tota la població per donar-nos suport; en una altra ocasió intentarem fer-ho millor. Gràcies…, gràcies…, gràcies a tots!

Colla de Geganters de Sant Joan Despí

més fotografies

     

10.05.15
Videos Trobada Nacional Tres Tombs.
Els dies 8, 9 i 10 de maig, Sant Joan Despí va acollir la Trobada Nacional dels Tres Tombs. Aquests vídeos són una crònica de tot el que vam viure a la ciutat aquests dies, amb un recull d'imatges dels esdeveniments més importats celebrats durant aquell cap de setamana.
     

10.05.15
Rua XVIII Trobada Nacional Tres Tombs.

Aquest diumenge ha sigut el dia gran de la XVIII Trobada Nacional dels Tres Tombs, amb la gran Rua de carros i carretes, que organitza la Federació Catalana de Tres Tombs i la Colla de Geganters de Sant Joan Despí.

A la trobada han participat 55 colles de Tres Tombs d'arreu de Catalunya que ens han portat a la ciutat més de 100 carros i 400 cavalls, amb la participació d'uns 700 traginers, carreters, etc. La gran cercavila ha fet un ampli recorregut que, des del recinte Firal, ha passat per l'avinguda de Barcelona, el carrer de Francesc Macià, Riera d'en Nofre, rambla Jujol, Bon Viatge, Catalunya i Rius i Taulet. No ha faltat la tradicional benedicció dels animals davant l'església. Una gran jornada festiva que tanca un cap de setmana ple d'imatges per al record. Gràcies a tothom que ha fet possible aquesta gran festa!
més fotografies

     

10.05.15
Esmorzar de Tres Tombs.

De bon matí de diumenge, esmorzar a la brasa per als participants i tota la ciutadania, organitzat per la Colla de Geganters amb la col·laboració i ajuda de tot el grup de voluntaris.més fotografies

     

09.05.15
Cavalls de Menorca - Espectacle hípic.

Aquesta tarda de dissabte, el món del cavall ha estat protagonista de la Trobada Nacional dels Tres Tombs que estem celebrant a Sant Joan Despí. Una cercavila de cavalls i estendards de les diferents colles participants a la Trobada ha sortit del barri Centre i, en arribar a les Planes, s'ha sumat a l'espectacle Cavalls de Menorca per, després, enfilar camí cap el parc de la Fontsanta, escenari d'un espectacle de doma natural, a càrrec d'una de les grans figures d'aquest món, en Santi Serra, de Sercam Shows.més fotografies

     

09.05.15
Cercavila de cavalls i estendards.

El dissabte dia 9 de maig a la tarda és van organitzar diferents activitats vinculades al món del cavall i El Tres Tombs, com la CERCAVILA DE CAVALLS I ESTENDARDS.

Varem sortir una nodrida representació de banderes i estendards sobre un carro preparat a l'efecte juntament amb un grup de cavalls i genets acompanyats per la colla de Geganters i els seus Grallers, junt a un grup molt important de persones que ens acompanyaven en la cercavila per diferents carrers de Sant Joan Despí fins arribar al parc de Fontsanta on es anaven a realitzar altres activitats de la trobada.més fotografies

     

09.05.15
Homenatge al món de la pagesia.

El dia 9 de maig i dins de les diferents activitats programes a la XVIII Trobada Nacional dels Tres Tombs de Catalunya tenim HOMENATGE AL MÓN DE LA PAGESIA.

Acte d'homenatge al món de la pagesia i més concretament a una varietat de fruita conreada durant molts anys al nostre municipi, la poma carabruta, molt apreciada pel seu gust particular, i de la qual se'n conserva l'essència en un dolç creat per perpertuar-ne el gust com a simbol identificatiu de Sant Joan Despí.

Obra de l'artista local Sofia Isus, l'escultura ret homenatge a l'agricultura amb un conjunt escultòric format per tres pomes, Sant Joan Despí compta des d'aquest cap de setmana amb una nova escultura al carrer, concretament a la confluència entre dos dels principals eixos viaris de la ciutat, la rambla Josep Maria Jujol i l'avinguda de Barcelona.

Aquest conjunt escultòric -de 2,4 metres d'alçada i 2 metres d'ample aproximadament- està format per tres peces fetes amb acer corten. No és casual que el conjunt siguin tres pomes, l'artista es va fer aquest plantejament per remarcar que estava dedicada a l'agricultura, però també als Tres Tombs. D'aquesta manera, la ciutat recordarà aquesta trobada, i sobretot, la zona agrícola que, encara que ara és més reduïda, encara té un paper important en la vida dels veïns de Sant Joan Despí.

més fotografies

     

08.05.15
Mercat de la pagesia.

Obre el mercat de pagesia. Aquest divendres dia 8 de maig ha obert portes el Mercat de Pagès que, fins diumenge, s'ha instal·lat al passeig del Canal de Sant Joan Despí. Un mercat amb estands decorats amb roba típica de pagès on podem passejar, comprar productes artesanals i del camp, i gaudir de diferents activitats com ara una granja d'animals, un carrussel antic i fins i tot una passejada d'oques. No us ho perdeu, avui divendres fins a les 21 hores; demà dissabte, de 10 a 15 i de 17 a 21 hores, i diumenge de 10 a 15 i de 17 a 20 hores. I recordeu que el programa d'activitats inclou interessants propostes durant tot el cap de setmana:més fotografies

     

27.04.15
Els Tres Tombs a les Escoles.

Del 27 d'abril al 7 de maig i dins de les diferents activitats programes a la XVIII Trobada Nacional dels Tres Tombs de Catalunya tenim ELS TRES TOMBS A LES ESCOLES.

Volem que els infants de Sant Joan Despí coneguin els orígens dels Tres Tombs i que evidenciïn els canvis que s’han produït en el paisatge, en l’ocupació humana i en l’activitat econòmica de Sant Joan Despí en el darrer segle i que coneguin eines, estris i tasques relacionades amb la pagesia i que actualment es troben en desús a la nostra ciutat.

Farem partícips els centres educatius de la XVIII Trobada Nacional dels Tres Tombs, perquè són una peça clau per a la transmissió de la memòria històrica lligada a aquesta celebració.


En el marc de les diferents activitats programades en aquesta celebració, l'ajuntament de Sant Joan Despí ha programat tot una sèrie d’activitats educatives adreçades a explicar a les generacions més joves quins són els orígens d’aquesta festa i recordar un passat agrícola proper. Entre aquestes activitats, destaca aquest conte animat, "Arriben els Tres Tombs", produït per Trimatge amb textos del Centre Mediambiental l'Arrel i il•lustracions d'Adolfo Rey.


La tradició dels Tres Tombs i el món de la pagesia arriba a les escoles. Durant aquest setmana i la que ve, just abans de la celebració de la XVIII Trobada Nacional dels Tres Tombs, els infants coneixeran els orígens d'aquesta festa i la seva vinculació al camp a través d'activitats que es faran al pati. Eines del camp, un carro, un cavall i altres elements acosten els petits i petites al món de la pagesia.


     

15.04.15
Tres Tombs Programació.

Ja tenim el programa dels "Tres Tombs 2015" a punt per consultar les diferents actuacions programades per als dies 8,9,10 de maig. Com veureu són unes activitats molt completes que esperem us agradin a tots.

• 27 d'abril al 7 de maig ELS TRES TOMBS A LES ESCOLES.
Lloc: Escoles de Sant Joan Despí

• 8,9 i 10 de maig MERCAT DE LA PAGESIA
Lloc: Passeig del Canal

• 9 de maig HOMENATGE AL MÓN DE LA PAGESIA
Lloc. Rotonda Avgda. Barcelona – Rambla Jujol.
Horari: 12,00 h.

• 9 de maig CERCAVILA DE CAVALLS I ESTENDARDS
Lloc de sortida: Ca l’Armand, Bon Viatge 37 Local dels Geganters
Horari d’inici: 17,00 h.

• 9 de maig CAVALLS DE MENORCA
Lloc: Sortida Plaça del Mercat fins parc de Fontsanta
Horari: 17,00 h.

• 9 de maig ESPECTACLE HÍPIC
Lloc: Esplanada del Parc de la Fontsanta
Horari: 18,00 h.

• 10 de maig ESMORZAR DE TRES TOMBS
Lloc: Recinte Firal
Horari: 8,30 a 10,30 h.

• 10 de maig RUA DE LA XVIII TROBADA NACIONAL DELS TRES TOMBS
Lloc de sortida: Avgda. Mare de Déu de Montserrat
Horari: 11,30 h.

No és fàcil descriure en unes poques línies tot el que es podrà veure i sentir en aquesta Trobada Nacional, per això us convidem a participar-hi, que la visqueu molt intensament com tots nosaltres.
Moltes gràcies a tots els que fareu possible aquesta gran Trobada Nacional.

Colla de Geganters de Sant Joan Despí


Descarrega’t el programa dels Tres Tombs.
XVIII TROBADA NACIONAL TRES TOMBS DE CATALUNYA - SANT JOAN DESPÍ
Descarrega’t el PDF amb el programa complert dels Tres Tombs.     

08.04.15
Portada de la revista "El Camí"

Aquesta és la portada de la Revista El Camí que edita la Colla de Geganters de Sant Joan Despí pels Tres Tombs. Aquest any, amb motiu de la XVIII Trobada Nacional de Tres Tombs a celebrar el 10 de maig de 2015 a Sant Joan Despí, aquesta publicació de 106 pàgines a color inclourà tot el Programa d’Actes i diversos reportatges sobre la Trobada. Està previst que es comenci a distribuir a tota la població a partir del dia 25 d’abril.


     

10.03.15
Lloguer de carruatges per als Tres Tombs

Amb motiu de la Trobada Nacional de Tres Tombs, que es celebrarà el dia 10 de maig, des dels Geganters volem fer més participativa aquesta gran festa i invitar exclusivament a particulars, entitats, escoles i esplais de la nostra població a que es puguin afegir a la rua representant a Sant Joan Despí.

Es per això que s’obre la possibilitat de llogar carruatges per a que es pugui participar formant part amb el grup de la nostra població, i us informem del procediment a seguir:

  1. Llogar el carruatge que desitgin posant-se en contacte amb les persones de la llista que es dóna a continuació:
  • Jordi Clapé, de Sta. Perpètua. Tel. 609831185
  • Alejandro Pujadas, de Barcelona. Tel. 600448977
  • Carruatges Falgueras, de Terrasa. Tels. 619792280 – 650393850
  1. Una vegada realitzada la contractació o que disposin de carruatge propi, dirigir-se a la Pastisseria Auleda, Jacint Verdaguer, 42 – Tel. 933731949  i omplir el Formulari de Participació. Aquest pas es totalment necessari, doncs se’ls tindrà d’ajudicar un número d’ordre a la Rua.

  2. Uns dies abans de l’esdeveniment, se’ls donarà instruccions per correu electrònic o telèfon.

  3. La data màxima d’incripció serà el 19 d’abril.

Existeix un protocol per aquesta Trobada Nacional, dictat per la Federació Catalana dels Tres Tombs, que indica clarament que qui no hagi fet la inscripció, no es podrà incorporar a la Rua.

Es una gran oportunitat de participar i poder gaudir des de dins d’aquest esdeveniment que arriba a la nostra població.


     

28.01.15
Els voluntaris comencen a treballar

Sant Joan Despí es prepara per a acollir la XVIII edició de la Trobada Nacional dels Tres Tombs, el proper mes de maig. A banda de la cercavila del dia 10 de maig, durant tota la setmana es duran a terme gran quantitat d'activitats, que anirem concretant properament.

Per fer-les possibles, l'organització, la Colla de Geganters de Sant Joan Despí, amb la col·laboració de l'Ajuntament, necessiten de la col.laboració de la ciutadania.

Si n'esteu interessats o interessades en col·laborar com a persones voluntàries en l'organització de les activitats de la Trobada Nacional dels Tres Tombs de Sant Joan Despí, només teniu d'obrir el següent enllaç i s'obrirà un arxiu PDF que un cop omplert amb les vostres dades el podeu lliurar el servei de l'OAC de l'Ajuntament o a l'Àrea de Serveis a la Persona; o bé enviar-la per correu electrònic a l'adreça següent: rosaps@sjdespi.net

Va ànim que tots junts treballarem per una festa dels Tres Tombs 2015 inoblidable per a Sant Joan Despí


     

07.01.15
Pregó dels Tres Tombs 2015

Ahir 7 de gener a la tarda va tenir lloc el Pregó dels Tres Tombs 2015 al Teatre Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí, punt de sortida del calendari de les Festes dels Tres Tombs per les diferents poblacions de Catalunya.

Va ser un acte presentat per l'actor Pep Plaza, que va exercir de pregoner, on caracteritza a diferents personatges de la vida político-social. A continuació van venir els parlaments oficials del nostre cap de colla Santi Riba, de la presidenta de Federació Catalana dels Tres Tombs Tània Guasch i per últim del nostre Alcalde Antoni Poveda. Va ser un acte molt emotiu on membres de la Federació Catalana dels Tres Tombs,  les entitats i població de Sant Joan Despí va assistir omplint totes les localitats del teatre.

També es va poder gaudir i passar uns moments agradables amb l'Escola de Música Enrique Granados va interpretar "El Cant dels Segadors" i amb l’interpretació de dos balls "sardanova" per part de l'Esbart Dansaire de Sant Joan Despí.

En acabar hi va haver un petit refrigeri on tots els presents van mostrar el desig comú d’una gran  XVIII Trobada Nacional dels Tres Tombs a Sant Joan Despí  el dia 10 maig de 2015.

Discurs dels presentadorsmés fotografies     

CARTELL OFICIAL DE LA TROBADA     

Sant Joan Despí ha estat nominada oficialment per l'assemblea de la Federació Catalana dels Tres Tombs i per unanimitat dels seus socis, ciutat organitzadora de la XVIII Trobada Nacional dels Tres Tombs de Catalunya 2015. Trobada que se celebrarà el proper dia 10 maig 2015.

Ens queda per davant uns mesos plens de treball i entusiasme per donar al nostre poble una de les festes tradicionals més boniques de Catalunya.

Trobada organitzada per la Colla de Geganters i Federació Catalana dels Tres Tombs amb el suport de l'Ajuntament de Sant Joan Despí.


Aquest any 2014 la Colla de Geganters de Sant Joan Despí hem celebrat el 30è. Aniversari del nostre grup, el 10è. dels nostres gegants nous i el 25è. de l’organització de la festa anual dels Tres Tombs. Precisament va ser durant els dies d’aquesta festa quan va sorgir per la nostra part la possibilitat d’organitzar un altre esdeveniment important per a Sant Joan Despí: la Trobada de la Federació Catalana dels Tres Tombs com a soci de ple dret a la Federació. Aquesta trobada es realitza cada any com a tancament de la temporada a una població sòcia de la Federació i hi participen unes 80 poblacions federades, més de 100 carruatges i uns 700 carreters. Aquesta festa és considerada per a tothom la Trobada de Tres Tombs de Catalunya. El dia 19 de juliol i en Assemblea General, la Federació i per unanimitat de tots els socis presents, Sant Joan Despí va estar nominada oficialment ciutat a organitzar aquesta Trobada.

Serà el diumenge 10 de maig del 2015, però durant tota la setmana hi hauran activitats dedicades a donar a conèixer aquesta part de la cultura tradicional i del món de la pagesia en general. El programa d’activitats serà publicat abastament al seu moment per a coneixement de tota la població.

La Festa dels Tres Tombs sempre ha estat molt ben rebuda a Sant Joan Despí i d’això ja n’hem parlat abastament els geganters. Aquesta vegada serà diferent. Primer, perquè no solament ho organitzem l’Ajuntament i nosaltres, sinó que és una festa de la Federació i serem les tres entitats co-organitzadores i amb un protocol ja establert. Segon, perquè tindrem de canviar coses de les que es fan habitualment, com pot ser la suspensió per un any de la nostra trobada habitual o la manca d’abanderat, però d’altres que continuaran com la publicació de la Revista El Camí, la cercavila del dissabte o l’esmorzar de Tres Tombs al Recinte Firal.

Per finalitzar volem demanar altra vegada la participació ciutadana; també aquesta vegada ens caldran voluntaris, evidentment no tants com a la Ciutat Gegantera, però serà necessària la seva col•laboració. S’ha de tenir present que la setmana de la Festa, Sant Joan Despí estarà gairebé a tots els medis de comunicació; ens cal donar una bona imatge i atendre el millor possible a les poblacions que ens visitaran.

Des dels Geganters voldríem transmetre aquesta il•lusió a tots els nostres veïns i amics perquè també la facin seva. El dia 10 de maig del 2015 omplirem de carros i cavalls els carrers de Sant Joan Despí. Esperem que aquesta Trobada sigui benvinguda per a la gran majoria i la puguem gaudir tots plenament.

Santi Riba
Cap de Colla
Colla de Geganters de Sant Joan Despí